Bağlama
Bağlama, telli müzik aletleri içerisinde yer alan tezeneli bir çalgı aleti türü olup aslında genel anlamda da birçok müzik aletinin ailesel olarak sınıflandırılmış adıdır. Ancak zamanla birlikte sık ve yaygın kullanımlarla daha çok saz olarak adlandırılmakta ve akla ilk etapta saz çalgı aleti gelmektedir. Bu adlandırmalarla birlikte bağlama ve saz sözcükleri birbirleri ile iç içe girerek birbirlerinin tamamlayıcıları olmuşlardır. Bağlama Türk kültüründe en çok kullanılan çalgı aletlerindendir. Bağlama ailesi farklı isimler ve farklı boyutlarla birlikte Türk Dünyası genelinde de oldukça tercih edilmekte ve kullanım alanı bulmaktadır. Bu müzik aletleri ailesi grubuna dahil olan çalgılar Türkiye’nin farklı bölgelerinde ve yörelerinde, yöreden yöreye olmak üzere model ve tür özellikleri de baz alınarak farklı isimlerle anılmaktadırlar. Bunlara; saz, meydan sazı, divan sazı, bağlama, tambura, bozuk, onikitelli, kopuz, çöğür, ırızva, cura vb. gibi adlar verilmektedir. Bağlama ailesine mensup olan Cura, ailenin en ince ses veren özelliğine sahip olan en küçük boydaki çalgı aletidir. Diğer bağlama ailesi mensubu Tambura, cura aletine göre bir oktav daha kalın ses özelliğine sahip olup biraz daha büyük bir formdadır. Bağlama ailesi içerisinde yer alan bu alete yapı ve düzen olarak farklı olduğundan dolayı Tambura şeklinde isimlendirilmesi daha uygun bir adlandırma olacaktır. Yine bağlama ailesinde yer alan Divan Sazı, olarak adlandırılan çalgı aleti büyük boy özelliğinde olarak kalın ses verimi sağlayan müzik aletidir. Tambura müzik aletine göre bir oktav daha kalın ses vermektedir. Yakın bir zamanlarda geliştirilmiş olan kısa ve uzun sap bağlama çeşitleri ile birlikte son dönemlerde elektronik donanımla amplifikatöre bağlanabilen elektro bağlama çeşitleri de üretilmektedirler.
Bağlama ailesi grubunda yer alan müzik aletleri aslında bir tekneden ve sap donanımından meydana gelmektedir. Tekne bölümü kütükten oyularak yaygın olarak dut ağacı başta olmak üzere kestane ve gürgen ağaçlarından imal edilirken Sap yani klavye kısımları ise gürgen, akgürgen, ardıç ve limon ağaçlarından, tekne donanımı üzerine monte edilmiş olan göğüs bölümü tahtası ladin ve çam ağaçlarının yoğun elyaflı bölümlerinden yapılmaktadır. Bağlamalar genellikle tezene ile çalınmakta olup tezenesiz bir şekilde parmak ile de çalınabilmektedirler. Tezene aparatı yaygın olarak kiraz ağacının kabuğundan imal edilmekte iken günümüzde naylon dediğimiz plastik formlarda üretilmektedirler. Bağlama ailesine mensup tüm müzik aletlerinde bütün ikili ve üçlü olarak üç grup tel donanımı bulunmaktadır. Her bir tel donanımı sapın uç bölümünde yer alan farklı bir burguya bağlanmaktadır. Tellerin dizilim düzeni burgular ile sağlanmaktadır.
Sap kısmı üzerinde bulunan burgular gerdirme ile akordun sağlanması hususunda oldukça önemlidirler. Sap yani klavye kısmı üzerine ince naylon genelde misina monte edilerek perdeler oluşturulmaktadır. Bu müzik aletlerini parmak aracılığı ile çalma tekniklerine dövme ve şelpe olarak adlandırılmaktadırlar. Genel olarak bakıldığında alt kısmında iki adet çelik tel ile birlikte bir adet sırma bam teli, orta kısmında iki adet çelik tel ve üst kısmında ise bir adet çelik tel ile bir adet sırma bam teli bulunmakta olup toplamda 7 tellidir. Sazların ses akort düzenleri de birbirinden farklı metodlar da olup Ülkemizde halk müziği özelinde bağlama düzeni, misket düzeni, abdal düzeni, bozuk düzen, kara düzen gibi adlarla isimlendirilmektedirler.
Bağlama Fiyatları
Bağlama fiyatları, farklı marka ve modellere göre üretilen ürünün ham maddesi, el işçilikleri ve donanım özelliklerine göre farklılıklar göstermekte olup saz fiyatları bazında her bütçeye uygun olabilecek şekilde seçenekler mevcuttur. Bağlama veya saz kültürü ülkemizde yaygın olduğu için herkes tarafından öncelikli bir müzik aleti olarak tercih edilmekte ve bu yönde çeşitli modellerde rağbet görmektedir. Başlangıç seviyesi sazlarla birlikte yönlendirmelerle ve kurslar aracılığı ile insanlar bu önemli müzik aletinin icrasını gerçekleştirebilme imkanı bulmaktadırlar. Bağlamaların üretildikleri ağaçlar ses ve tınılarını etkilerken doğrudan olarak kaliteli bağlama kıstasını da oluşturmakta fiyatlarına doğrudan etki etmektedir. Size ve kullanım alanlarınıza uygun özelliklere sahip olan bağlama modellerine garanti seçenekleri bulunan üretici ve tedarikçi firmalar aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Müthiş ses özelliklerine sahip olan bu müzik aletine sahip olarak hoş vakitler geçirebilir ve profesyonel kullanımlarınızda rahatlıkla yararlanabilirsiniz. Öyleyse artık bir bağlama müzik aleti alarak ve akabinde icrasını gerçekleştirerek farklı müzik yolculuklarına başlayabilirsiniz.