Def | Bendir

Bendir, deriden veya plastikten yapılan standart olarak 52 cm çapa sahip olan, vurmalı müzik aletleri grubunda yer alan ve klasik Türk müziğinde kullanım alanı bulan iki değişik tını da çıkarabilen müzik aletidir. Deri kısmının iç tarafına gerilmiş olan kiriş formu sayesinde iki farklı tını çıkartabilmektedir. Bu çalgı aletleri daha çok kudüm, zilsiz büyük def ve nakkare ile birlikte kullanılmaktadır. Bu çalgı aleti klasik Türk müziği ve Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisi içerisinde kullanılan def veya daire ismiyle nitelendirilen vurmalı müzik aletinin Mağrip ülkeleri olarak adlandırılan Cezayir ve Fas’a özgü olan bir biçimidir. Bu çalgı aleti Mağrip Arapçasından alınmış olup, Türkiye içerisinde 1980 yıllarından sonra ağırlıklı bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Deri formundan yapılan bu müzik aletlerinde kasnaklarda bulunan vidalar sıkıldıkça ses tonu değişmekte olup, bununla birlikte eğer bu çalgılar ateş yardımıyla ısıtılırlar ise daha kaliteli bir ses verimi elde edilebilir. Bendir de rezonans olayını sağlamak amacı ile iç kısmına ipler gerilmektedir. Bu müzik aleti 12. yüzyıl itibari ile Ortaçağ Avrupası dönemi müziğinde Fransızca olarak adlandırılan tymbre veya timbre ismiyle ağırlıklı olarak kullanılmaktaydı. 

Günümüz Türkiye’sinde son zamanlar içerisinde yaygın olarak kullanım alanları bulmuş Dini müziklerde ilahilerde kullanımların yanı sıra, ilerleyen süreçte ayrıca Türk Halk Müziği’nde ve Türkçe rock müziğinde de kullanılmaya başlanmıştır. Bendir müzik aleti hem solo performansları hem de koro performanslarında kullanılmaya başlanmıştır. Diğer bir adı Mahzar olan bendir def çalgı aletinden daha büyük olmakla birlikte kasnak donanımı üzerinde zil donanımları olmayan bir def olarak adlandırılmaktadır. Derinin alt kısmına geçirilen tel donanımı defin icrası sırasında hafif düzeyde bir titreşim sağlayarak oluşan sesin zikir yapan insan sesi ile birlikte bir bütün olarak kaynaşmasını sağlamaktadır. Herhangi bir süsleme olayı bendir de olmamakla birlikte dini müzikte bendir aletini icra edenlere Bendirzen denilmektedir. 

Def, aracılığı ile ritim tutulur iken belirli vurma şekilleri ölçütlerine Darb-ı Nutuk adı verilmekte olup bir sekizlik ölçüsünde olan darplar zikir icrası esnasında Hû ve Hây sözcüklerinin söylendiği esnada vurulmaktadırlar. Türk sanat müziği içerisinde tempoları belirleyen bir çalgı olarak fasıllarda saz olarak önemli hale gelmiş serhânende, hânende ve sâzende icralarını yapan kişiler olmak üzere ritim çalgısı olarak önemini bu yönde korumaktadır. Gelişen süreçte Türk halk müziğinde Anadolu coğrafyasında kına gecelerinde, düğünlerde kullanılan def çalgı aletini icra eden kişiye de defçi denilmektedir. Türk folklor kültüründe olduğu gibi Arap folklor kültüründe de yalnızca defle bendir ile çalınan oluşturulan oyun ve havalar da bulunmaktadır.


Def | Bendir Fiyatları

Bendir fiyatları, marka ve modellerin yanı sıra üretimlerinde kullanılan ham maddelerin yapı ve teknik özelliklerine göre de değişmektedir. Uygun fiyat ve performans seçenekleri ile üretilen bendirler deri veya plastik yapılarına göre makul fiyat aralıklarında imal edilmektedirler. 
Def, konusunda özellikle hakiki deri olan bendir defler, plastik polyester yapıdaki deri olanlara göre daha maliyetli olurken ses bakımından da kaliteli, farklı tınıları sağlayabilen ve yüksek performansa sahip ürünlerdir. Size uygun olan bendir modellerini garanti seçenekleri ile kullanım alanınıza uygun olarak temin edebilirsiniz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR