Keman
Keman, perde özelliği olmayan donanımında dört adet tel bulunduran yaylı çalgılar grubuna dahil olan bir müzik aletidir. Sahip olduğu teller evrensel olarak adlandırılan akort düzeninde kalın tel donanımından ince tel donanımına doğru yani pesten tiz sese doğru ‘’Sol – Re – Mi – La’’ notaları şeklinde olarak akortlanır iken, bu nota dizilimlerinin karşılıkları ‘’G – A – E – D’’ dizilişinde olmaktadırlar. Kemanlar beşli akort sistemi ile akort edilmekte ve bu sayede farklı müzik çeşitlerinde de kullanılmasını sağlayarak daha farklı şekillerde de akort edilme olanağını kullanıcılarına sunar. Türk müziğinde keman akortları ‘’Do – Sol – Re – La’’ akort düzeninde sıralanmakta olup bu düzende beşli akort düzenine dahil olmaktadır. Oluşturulan notaların harf karşılıkları Do notası için C harfi, Re notası için D harfi, Mi notası için E harfi, Fa notası için F harfi, Sol notası için G harfi, La notası için A harfi, Si notası için B harfi şeklinde nitelendirilmektedirler. Viyolon olarak da adlandırılan viyolonsel, viyola gibi müzik aletlerinin yanı sıra, violin ailesine mensup olan keman yüksek ses tonu aralığından çalınımı olan en küçük üyesi konumundadır. Kemanın icrasını gerçekleştiren yaya arşe denilmekte olup genellikle at kılı kullanılır iken misina olarak adlandırılan bir madde de kullanılabilmektedir. Bu yayın düz bir forma kavuşabilmesi ve ses performansının güzelleşebilmesi amacıyla reçine sürülmektedir.
Kemanın bölümlerini incelediğimizde; ön yüz olarak adlandırılan göğüs bölümü, yanlık olarak adlandırılan sağ ve sol yan bölgeler, çenelik olarak adlandırılan oval şeklindeki dayanak bölgesi şeklinde nitelendirilmektedir. Keman müzik aletinin donanımları; teller, salyangoz, kuyruk, alt eşik, üst eşik, köprü, fix, burgu, sap, alt kapak, üst kapak, çenelik, f delikleri, bel ve icrasını sağlayan yay/arşe şeklinde olmakta ve adlandırılmaktadırlar. Kemanların boyutları 1/8 ölçüsü 4 ve 6 yaş grubu kullanıcılar, 1/4 ölçüsü 6 ve 8 yaş grubu kullanıcılar, 1/2 ölçüsü 8 ve 10 yaş grubu kullanıcılar, 3/4 ölçüsü 10 ve 13 yaş grubu kullanıcılar, 4/4 ölçüsü 13 yaş ve üzeri kullanıcılar için kullanılmakta ve üretilmektedirler. Yaylı enstrümanların bu bağlamda kökenleri Orta Asya’dan gelmekte olup, atlı kültüre sahip olarak kazak kopuzu buna örnek olarak verilebilir. Bu müzik aletleri Orta Asya bölgesinden, Çin, Hindistan ve Orta Doğu bölgesine yayılmışlardır. Keman özelinde baktığımızda günümüzdeki keman formunu 14. yüzyıl dönemi içerisinde İtalya’da ortaya çıkmış olup daha sonra Avrupa bölgesine yayılmıştır. Günümüzde asıl şeklini korurken 19. yy içerisinde de birtakım değişiklikler yaşamıştır. Kemandaki ses rengi oldukça farklı olup, aralıklı ses bakımından geniş ve zengin bir yelpazeye sahiptir. Her müzik aletinin donanım özelliklerine göre ses tonları, tınıları farklılıkları ve özgü hissiyatları olmakla beraber, bu duyguların yansıtılabilmesi içinde farklı çalınım teknikleri bulunmaktadır. Bu müzik aletinin sesi insanları kullanıcısı olmaya ve o ruhu birlikte yaşamaya yönlendirmekte ve bu yönde etkilemektedir.
Keman Fiyatları
Keman fiyatları, kullanım alanlarına ve kullanıcılarının yaş ve fiziki özelliklerine göre farklı boy ve boyutlarda değişmekte olup farklı marka ve model seçeneklerine göre de değişmektedirler. Keman yapımında kullanılan ham madde, el işçiliği ve üretim aşamaları fiyat aralıklarını belirlemekte olup farklı marka ve modellerde uygun fiyat ve performans ile garanti seçenekleri ile kullanım alanlarına göre kişinin özelliklerine göre tercih edilebilirler. Size uygun olan kemanı belirleyip teminini bu yönde sağlayabilirsiniz.