Mey
Mey, nefesli müzik aletleri arasında yer alan bir oktav değerinde ses iletim alanına sahip olan kayısı, ceviz, gürgen ve erik gibi ağaçlardan yapılan Orta Asya ve Güney Kafkasya, Mezopotamya bölgelerinde yaygın olarak kullanılan bir gövde ve ağız bölümüne takılan ses çıkarma görevi gören yassı şekildeki kamış bir ağızlıktan oluşan çalgı aletidir. Bu enstrümanların 9 ile 10 ses perdesine sahip olan modelleri Türkistan ve Azerbaycan’da kullanılmaktadırlar. Mey müzik aletine diğer nitelendirmelerle beraber balaban veya duduk da denilmektedir. Mey, köklü bir değişime uğramayan benzerleri hala dünya da kullanım alanı bulan diatonik bir çalgı aletidir. Bu enstrümanda kromatik bir ses elde edebilmek için üzerinde bulunan deliklerin yarım açılması ve dudakların yardımı da gerekmektedir. Transpoze olanağı sınırlı olan meylerde her bir ton özelliği için farklı bir meyin kullanılması gerekmektedir. Sesi hafif olmakla beraber genelde kapalı mekanlarda ve oda tarzı toplantı icralarında çalınmaktadır. Kamış bölümünün üzerinde bulunan kıskaç sayesinde ses böylelikle kalınlaştırılıp inceltilinebilmektedir. Donanımında bulunan kamış özel bir teknik aracılığı ile yassılaştırılmıştır. Donanımları kıskaç, kamış ve gövdedir. Kıskaç aparatını kamış üzerinde aşağıya ve yukarıya doğru bir biçimde itilmesi olayıyla yaklaşık olarak bir perdelik ses özelliğinde değişim meydana gelmekte ve böylelikle diğer tüm çalgı gruplarına uyum sağlanabilmektedir.
Meyler, yapısal özelliklerine göre cura, orta ve ana olarak sınıflandırılmışlardır. Kamışlı olan diğer çalgılar genelinde ayrıca Helenistik dönemde Mısır’da rastlanan bulgular olup, kamışlı olan borulara mait denilmiştir. Mey’in nota yazılımlarında ‘’fa’’ anahtarı kullanılırken, Türk müziği nota ölçütünde ‘’sol’’ anahtarı ile yazılmaktadır. Yedi üst bölümde ve bir arka da olarak 8 adet ezgi ses perdesi bulunmaktadır. Bir perdelik ses değişimi sağlanarak, kıskaç parçası takılarak bu müzik aleti akort edilebilmektedir. Mey, kullanımı olmadığı zaman dilimlerinde kamış bölümünün ağız uç bölümüne ağızlık takılması ile bu sayede esneme olunmasının önüne geçilebilir. Türkiye’de mey icrasında Erkan Oğur, Ertan Tekin, ile Emre Sınanmış öne çıkarken Azerbaycan’da Alihan Samedov, Ermenistan’da Djivan Gasparian örnek verilebilmektedirler. Dünya’da birçok bölgede mey; Türkiye’de mey olarak adlandırılırken, Azerbeycan, İran ve Özbekistan’da balaban, Kırgızistan’da kamış sirnay, Dağıstan’da yastı balaban, Çin’de guanzi, Kore’de hyanpiri, Gürcistan’da duduki, Ermenistan’da duduk, Japonya’da hichiriki şeklinde olarak farklı nitelendirmeler ile adlandırılmaktadırlar.
Mey Fiyatları
Mey fiyatları, farklı marka ve model seçenekleri ile üretimi gerçekleştirilen meyler her bütçeye uygun şekilde üretilirken özel olarak kullanılan donanımlarla da farklı seçenekleri olmaktadır. Ham madde, işçilik ve üretim standartları doğrudan olarak fiyatları etkilerken, isteklere ve kullanım alanlarına göre uygun olan meyler farklı fiyat ve performans seçenekleri aracılığı ve garanti olanakları ile güvenle tercih edilebilirler. Kadim olan mey müzik aletleri günümüzde ulaşılabilir olarak her bütçeye uygun şekilde hizmet vermektedirler.